Látogass el Facebook oldalunkra is!Nézd meg Linkedin oldalunkat is!Nézd meg YouTube csatornánkat!

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00060

2021.11.19.

A Hódút Freeway Kft. (konzorciumvezető), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (konzorciumi tag) és a Hódút Kft. (konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. A „Pályaszerkezetből visszanyert aszfalt aszfaltkeverékbe történő visszaadagolásának fejlesztése keverőtelepen a Hódút Freeway Kft.-nél” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00060 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége 1.745.412.083, - Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 799.334.989, - Ft.

 

Az általunk megvalósítani kívánt kutatás-fejlesztési projektünk célja az elsődleges nyersanyagok mennyiségének csökkentése az aszfaltgyártás során, valamint a visszanyert aszfaltok melegen hengerelt aszfaltbeton típusú aszfaltkeverékekben történő magas felhasználási arányának gátat szabó bizonytalanságok feloldása. A projekt során egy hazánkban még nem alkalmazott technológiát, a meleg adagolási rendszerű, párhuzamos dobbal felszerelt aszfaltkeverő berendezést alkalmazva új szintre lépünk a visszanyert aszfalt aszfaltkeverékekben történő hasznosítása terén. A keverőtelepi fejlesztés révén magas (a jelenlegi szabályozás felső korlátait meghaladó) visszanyert aszfalttartalmú aszfaltkeverékek gyártásának feltételeit teremtjük meg. A nagytömegű gyártást a keveréktervezés, beépítés, illetve monitoring laboratóriumi vizsgálati tevékenység innovatív fejlesztésének keretében valósítjuk meg. Jelenlegi fejlesztésünkkel az infrastrukturális iparágban történő útépítési projektek gazdaságosabb, környezetkímélőbb megvalósítása válik lehetővé. Projektünk révén elősegítjük a visszanyert aszfaltok másodlagos nyersanyagként történő újrahasználatát, ezáltal szignifikánsan csökkentjük az elsődleges nyersanyagok és a bitumen felhasználását, amellyel elősegítjük a környezet fenntarthatóságát és csökkentjük szénlábnyomunkat. A projekt eredményeként az aszfaltgyártás során a kő, kavics, homok, mint elsődleges nyersanyag felhasználása csökken, ezáltal jelentősen kevesebb tájidegen nyersanyagkinyerőt szükséges üzemeltetni. Az újrafelhasználás és az alacsonyabb mennyiségű elsődleges alapanyagszükséglet következtében a keverőtelepre szállításhoz felhasznált energia mennyisége is lecsökken, amely következtében a szállítójárművek károsanyag-kibocsátása mérséklődik.

További információ kérhető:

sajto@dunaaszfalt.hu         Telefon: +3620 332 2925    Honlap: www.dunaaszfalt.hu

Sajtóközlemény_2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00060_HódútFreeway

Legfrissebb híreink

magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram