Látogass el Facebook oldalunkra is!Nézd meg Linkedin oldalunkat is!Nézd meg YouTube csatornánkat!

Átadták Magyarország 20. Duna-hídját június elején

2024.06.13.

A Tomori Pál híd az első extradosed hídszerkezet hazánkban.

Az alapkőletételtől számított három évvel, 2024. június 6-án ünnepélyes keretek között átadták Magyarország huszadik Duna-hídját. A fővállalkozó Duna Aszfalt Zrt. megbízásából a híd kiviteli terveit a CÉH Zrt. és Pont-TERV Zrt., míg az útterveket az UTIBER Kft. megbízásából a SPECIÁLTERV Kft. készítette el.

A műtárgyat az átadás napján Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti érsek szentelte fel. Elmondása szerint régi személyes vágya teljesült azzal, hogy a hidat az 500 évvel ezelőtti egyházi elődjéről, Tomori Pál kalocsai érsekről és vitéz katonáról nevezték el.

Az új infrastruktúra-fejlesztés révén jelentősen rövidebb idő alatt lehet eljutni a Duna által elválasztott Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között. A Kalocsa és Paks közötti utazási idő a korábbi 40-50 percről körülbelül 15 percre csökkent, míg az M6-os autópálya Kalocsáról nagyjából 40 perc alatt érhető el.

A Kalocsa-Paks Duna-híd lenyűgöző méretekkel büszkélkedhet, hiszen 946 méteren ível át a Duna felett. Az első jelentős lépés 2021 októberében történt az alapkő letétele után, amikor a Kalocsa felőli folyópartszakasz közelében épülő mederhíd ötödik pillérébe közel 180 tonnás acél kéregelemet emeltek be. A híd rendkívüli tulajdonsága az, hogy a 2 x 3,50 méteres útpálya mellett mindkét oldalon kétirányú, 2,25 méter szélességű kerékpárút is kiépült, amelyeket biztonsági sávok és korlátok is kísérnek. Az új Duna-híd előtt és után egy-egy vasbeton kerethíd is felépült a főút alatt, hogy biztosítsa az árvízvédelmi gátakon közlekedő forgalom zavartalan átjutását.

BIM - Építményinformációs modellezés

Legfrissebb híreink

magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram