Látogass el Facebook oldalunkra is!Nézd meg Linkedin oldalunkat is!Nézd meg YouTube csatornánkat!

WKS Duna Polska norvégiai kihívása – teljesítve!

2024.06.11.

Hídszerkezet Norvégiában (Trondheim külvárosában) – Saupstradbrua híd

A lengyel WKS Duna Polska, amely a Duna Group tagja, jelentős tapasztalattal rendelkezik acélszerkezetek, különösen hídszerkezetek gyártásában és helyszíni szerelésében. Ennek ellenére a norvégiai Trondheim külvárosában található Saupstadbrua híd kivitelezése új kihívásokat tartogatott a cég számára.

A Saupstadbrua híd projektje nyolc hatalmas elemből állt, amelyek mindegyike 24 méter hosszú, közel 6 méter széles és több mint 3 méter magas volt, egyenként meghaladva az 50 tonnás tömeget. A gyártás során nemcsak az európai acélszerkezeti szabványoknak kellett megfelelni, hanem a norvég Handbook R762 előírásainak is! A híd szerkezete egy nagy méretű, merev, zárt szekrény főtartóból és két oldalsó konzolból állt, amelyek különálló egységként készültek, majd az utolsó fázisban szerelték össze. Az ilyen nagyméretű elemeknél a geometriai tűrések betartása komoly kihívást jelentett, így a gyártás előtt alapos és célirányos tervezésre volt szükség. Szigorú összeállítási és hegesztési utasításokat dolgoztak ki annak érdekében, hogy a hőbevitel optimálisan oszoljon el, és a hegesztés befejezésével a gyártási tűrési követelmények teljesüljenek.

A munkafolyamatokat elemenként fejlesztették. A hosszmerevítő bordák hegesztése előtt a lemezeket speciális profilokkal ellátott sablonban feszítették elő. Az első elem hegesztése után felmérték a geometriai deformációkat, és szükség esetén módosították az előfeszítést biztosító profilok alakját. A cél az volt, hogy minimalizálják a merev hídszerkezet hegesztés utáni egyengetését. A gyártás során próbaszerelést is végeztek, hogy megbizonyosodjanak a készre hegesztett elemek megfelelősségéről.

Az észak-európai speciális követelményeknek megfelelő korrózióvédelem megvalósítása új feladatokat jelentett. A híd különböző felületeit három különböző festési rendszerrel borították. A fémszórási munkafolyamat megkezdéséhez rendkívül tiszta Sa3 tisztaságú és kimagasló érdességű Ry5=85-130um felületet kellett elérni. Ennek érdekében egy nagyon kemény 700HV GH25/18 méretű, tört acélsörétet alkalmaztak, amelyet kifejezetten erre a projektre választottak. A gyártási és festési folyamatokat szigorú előírásoknak megfelelően, a megbízó műszaki felügyelete mellett végezték. Ez biztosította, hogy minden elem megfeleljen az igen magas minőségi követelményeknek.

A Duna Grouphoz tartozó WKS Duna Polska számára a Saupstadbrua híd gyártása és helyszíni szerelése nemcsak kihívást jelentett, hanem egyben lehetőséget is, hogy bemutassa szakértelmét és elkötelezettségét a minőség iránt! A projekt sikeres megvalósítása igazolja a cég professzionalizmusát és innovatív megoldásait az acélszerkezetek területén.

Norvég médiamegjelenés a hídszerkezettel 132-143. oldal:

https://www.samferdselinfra.no/bladarkiv/samferdsel-infrastruktur-01-utgave-2024/

BIM - Építményinformációs modellezés

Legfrissebb híreink

magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram